Elämää Sadun kodissa
Mukava ilmapiiri. Rentoa olemista. Ei oo liian tiukkoja sääntöjä. Saa olla kavereiden kaa. (Poika 16-v.)
Ollaan reiluja kaikkia kohtaan.
Vapaata olemista. Saa olla kavereiden kanssa, mennä yöksi niille tai tuoda yökylään kotiin.
Ei oo kauheesti sääntöjä. Hyvä tasapaino sääntöjen kanssa, jos ei olisi yhtään sääntöjä olisi kaaos, on sopivasti sääntöjä. (Poika 14-v.)
Koirat on söpöjä, ku ne nukkuu.
Sadun kodissa eletään hyvin tavallista arkea. Koulutyö rytmittää kouluvuoden aikana arkiviikkoa ja arkirytmiä. Viikonloppuisin elellään vapaammin, nukutaan pidempään ja ruokailuajatkin ovat joustavammat. Kotona pyritään syömään päivittäin ateriat yhdessä, vaikkakin isompien iltapalat ovat usein nuorempia myöhempään.
Perhekodilla tehdään usein kasvisvoittoisia ruokia ja ruoanvalmistuksessa huomioidaan lasten ruokarajoitteet. Eineksiä ei kodissa käytetä kuin hätävarana. Raaka-aineet ovat pääasiassa luomutuotteita.
Kukin lapsi hoitaa koulunsa kykyjensä mukaan. Riittävä tuki koulunkäyntiin räätälöidään yhdessä koulutoimen kanssa. Lapsia ohjataan ja kannustetaan vastuulliseen koulunkäyntiin ja hakeutumaan itselleen sopivaan jatko-opiskelupaikkaan peruskoulun jälkeen. Koulu on lapsen työ ja siksi lapsille ei aseteta isoja kotitöitä tehtäväksi.
Kullekin lapselle pyritään löytämään ainakin yksi harrastus, ja jos muuten sitä ei löydy, kannustetaan lapsi mukaan perheen yhteiseen karateharrastuksen pariin. Tällä hetkellä kaikki lapset käyvät yhdessä vanhempien kanssa karatetreeneissä Helsingin Vuosaaressa. Lasten kaverit ovat tervetulleita perhekodille ja lapset saavat ikätasoisesti liikkua kaupungilla kavereidensa kanssa.
Kotona opetetaan osallistumaan kotitöihin. Lapsia pyydetään auttamaan ja kukin lapsi siivoaa oman huoneensa viikkosiivouksen yhteydessä. Lapset auttavat mm. pöydän kattamisessa, tiskikoneen tyhjentämisessä, roskien viennissä ja imuroinnissa. Myös perheen koiraa lapset ulkoiluttavat mahdollisuuksien mukaan.
Nuoria kannustetaan ja autetaan hakeutumaan kesätöihin, jotta työntekemisen harjoittelu ei jää aikuisiälle.
Rahankäyttöä ja säästäväisyyttä opetetaan ja kannustetaan. Lapset saavat ikätasoisesti kuukausirahaa, joko omalle tililleen (, josta käyttävät sitä pankkikortilla) tai käteisenä omaan lompakkoonsa.
Perhekodissa säännöt ovat ikätasoisia ja niistä joustetaan tarpeen mukaan. Lapset saavat käyttää omia tietokoneitaan, tablettejaan ja puhelimiaan melko vapaasti, mikäli ne eivät haittaa muuta perhekodin elämää eivätkä sotke arkirytmiä tai hallitse liiaksi lapsen vapaa-aikaa. Mikäli älylaitteiden käytön kanssa on haasteita eikä kodin aikuisten ohjaus auta, asetamme niiden käytölle rajoituksia. Lasten kanssa keskustellaan säännöistä ja niiden tarkoituksenmukaisuudesta.